Mijn droomtuin – deel 1

De tuin was één van de redenen dat we verliefd zijn geworden op dit huis. De tuin bestond uit twee delen, namelijk een verwaarloosd en overwoekerd bos èn een enorme grindbak. Daarbij was de tuin niet omheind en het was niet duidelijk te zien waar de grenzen van het perceel lagen. Bij de bezichting bleek ineens dat de de tuin behoorlijk groter was dan we hadden gedacht. De oppervlakte van de achtertuin is ongeveer 180 m2.

Tuinieren heb ik van mijn ouders meegekregen en mijn groene vingers kriebelden al een tijdje om aan de slag te gaan. Als eersten zijn we begonnen met het opruimen van de verwaarloosde tuin en het verbeteren van de grond. De grond bleek erg arm te zijn en zat vol met bouwpuin en afval. Ook zat de gronf vol met verstopte boomstronken die net onder de grond afgezaagd bleken te zijn. Mijn tuinman, dit is natuurlijk mijn lieve vriend, heeft dagen staan spitten om al het puin en de stronken uit de grond te krijgen. Helaas stonden er ook een aantal bomen te dicht bij huis, waardoor we de keuze hebben gemaakt om te te laten kappen. Uiteraard gaan we om dit te compenseren een aantal nieuwe bomen terug in de tuin planten.


Het eerste project was het plaatsen van een omheining om het perceel. We hebben gekozen voor een hekwerk, waar hedera doorheen is geweven. De kosten voor een tuin kunnen behoorlijk snel oplopen, daarom kan het voordelig zijn om te ondezoeken welke klussen je zelf kunt uitvoeren. Het hek en de poorten hebben we laten plaatsen en de hedera hebben we zelf bij een kweker gekocht en aangepland. Het handigste is om een hele lange geul te graven naast het hek en per meter ongeveer vijf plantjes in de geul te plaatsen. Vervolgens hebben we de plantjes uit de bakjes gehaald en de geul volgegooid met de grond gemengd met de bemeste tuinaarde. Dan nog even goed aandrukken, water geven en de klimop is klaar om te groeien!

Het is natuurlijk fijn als het hek zo snel mogelijk is dichtgegroeid met hedera. Daarom kan je kiezen voor hedera die al wat langer is. Deze plantjes zijn wel een stuk duurder. Daarom hebben wij gekozen voor hedera van 20-30 cm. Binnen twee jaar was ons hek volledig dichtgegroeid. Ik kan me voorstellen dat dit voor sommige mensen te lang duurt in verband met de privacy, maar wij genoten er erg van om de klimop te zien groeien. Èn het was leuk om de complimentjes van voorbijgangers te onvangen! πŸ™‚

Een groot gedeelte van de achtertuin bestond uit een verwaarloosd bos, overwoekerd met klimop. Toen dit eenmaal was opgeruimd en gesnoeid bleef een groot stuk zand over. De zomer kwam eraan en we wilden graag alvast gaan genieten van onze tuin. Daarom hebben we gekozen om dit gedeelte in te zaaien met gras. Op deze manier werd de tuin snel een stuk groener en is gras makkelijk te verwijderen en te vervangen voor leuke planten, struiken en bomen.

Mijn ultieme droomtuin is een groene uitbundige tuin vol mooie bloemen, struiken en bomen. Een tuin waar je rondjes in wilt blijven lopen en steeds weer nieuwe planten en hoekjes kan ontdekken. In mijn blogpost over het opdoen van inspiratie in de tuinen van Appeltern lees je meer over mijn plannen en ideeΓ«n.

De volgende stap was het creeΓ«ren van borders met hoogte verschillen. Een van mijn favoriete planten is de magnolia. Mijn droom is om een grote magnoliaboom met lichtroze bloemen te laten groeien. Dit is daarom ook de eerste plant die we hebben gepland in de tuin!

In deel 2 van de droomtuin serie kun je meer lezen over de aanleg van onze droomtuin. De volgende stap die we hebben genomen is het verwijderen van een aantal oude schuttinge en het verwijderen van de grindbak aan de rechterkant van de tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.