De voortuin make-over

De voortuin is voor mij belangrijk voor het creeëren van sfeer zowel buiten als binnenshuis. Onze woonkamer is gelegen aan de voorkant van het huis en kijkt uit op de voortuin. Als tuinliefhebber hou ik er niet van om te kijken naar de straat en de opritten, auto’s en huizen van de buren. Tijdens het ontwerpen van de voortuin was dit mijn uitgangspunt. Het creeëren van een groene tuin die ons huis afscheid van het beton van de straat. In deze post leg ik uit hoe we zijn gekomen tot het ontwerp èn neem ik je mee in onze ervaringen van de aanleg van de voortuin.

Tuinontwerp

Het tuinontwerp heb ik samen met mijn (tuin)man gemaakt. We hadden al een globaal idee wat we wilden en zijn dit verder gaan uittekenen. Het idee was om de voortuin in tweeën op te delen, namelijk een échte groene tuin met een oprit erbij. Zoals je op het ontwerp kunt zien hebben we een ruime voortuin, en via de linkerkant (rechts op het plaatje) van het huis loop je via een houten  poortje door naar de achtertuin. Om ervoor te zorgen dat we niet tegen een saaie oprit aan zouden kijken hebben we ervoor gekozen om nog een aantal kleine extra groene stroken toe te voegen. Deze lopen voor het huis langs en aan de linkerkant van de oprit. Daarnaast hebben we voor het knusse effect de tuin omheint met een schapenhekje.

We wilden  graag een oprit creeëren, omdat we een elektrische auto hebben en we een erg lange stekker nodig hadden om bij het huis en oplaadkastje te komen. Onze auto stond eerst namelijk nog op straat. Op zich is dit geen probleem, maar met die zware stekker is dit erg onhandig.

De voorbereidingen

Dit huis kwam met een enorme hoeveelheid grind in de voor- en achtertuin. Toen we het kochten hadden we ons toch wel verkeken op hoe je hier vanaf komt. Het probleem met grind en kiezel is dat het over de jaren heen vervuild raakt met veel zand. Hierdoor kan je het alleen afvoeren in een container voor vervuild puin. De prijzen voor het afvoeren van vervuild puin in containers zijn vrij hoog. Daarom zijn we naar een alternatief op zoek gegaan. We hebben het grind op marktplaats geplaatst om gratis af te halen. Hierop kregen we een aantal reacties van mensen die geïnteresseerd waren in een grotere hoeveelheid en zelf met een aanhanger konden komen. Het was erg leuk om op die manier met andere mensen in contact te komen en te horen wat hun tuinplannen waren. Verder zijn er ook mensen langsgekomen die een kleine hoeveelheid grind meenamen. Dit was voor ons geen probleem, hoe meer grind we kwijt waren hoe beter. Uiteindelijk kwamen we van het laatste gedeelte niet meer af. Gelukkig mochten we dit laatste gedeelte bij onze overburen in de tuin gooien. Het heeft ongeveer een half jaar geduurd voordat al het grind weg was.

De materialen

De oprit hebben we laten aanleggen door een stratenmaker. We hebben gekozen voor de partij die het duidelijkste communiceerde èn waarbij de prijs in verhouding was met het uit te voeren werk. Na een aantal offertes opgevraagd te hebben wordt dit vaak wel duidelijk.

De stenen hebben we zelf aangeschaft via VSB Sierbestratingen in Druten. Op de website hebben ze een duidelijk overzicht van de beschikbare producten, de prijs en de voorraad. Daarnaast hebben ze ook een showroom, zodat je de stenen in het echt kunt bekijken. Dit zou ik zeker aanraden, omdat de kleur op foto’s toch kan afwijken. Wij hebben gekozen voor de gebakken en getrommelde klinkers Montagne, met afmeting 6,5x20x6 cm, voor €30,50/m². De kleur van de klinkers is roodbruin gemeleerd, wat een warme uitstraling heeft en goed past bij het huis. Daarnaast hebben we kinderkopjes uit de achtertuin hergebruikt en soortgelijke restpartij (porfier) kinderkopjes erbij gekocht. De gekochte producten werden netjes voor de deur geleverd. De kosten voor het leveren waren 125 euro, maar dit kan verschillen afhankelijk van waar je woont. Het plaatsen van de kinderkopjes was een grotere klus dan verwacht. Dit komt doordat de stenen allemaal  een ander formaat hebben en het puzzelen is om een rechte lijn te krijgen. De truc die we hebben toegepast is om de binnenste rij strak en recht te leggen en de buitenste rij (aan de tuinkant) wat meer te laten uitsteken. Zo oogt de bestrating netjes recht en vallen de planten over de buitenste niet rechte rij heen.

Tuin aanleg

De voorkant van de tuin krijgt de hele dag volop in de zon. Hierdoor ontstond het idee om een grote bloementuin te maken waar ik als ik aan kwam rijden blij van zou worden. Deze prairieborder heb ik uitgewerkt in een vlekkenplan met verschillende soorten bloembollen, vaste planten en grassen. Hierbij heb ik rekening gehouden dat er jaarrond wat te zien is in de tuin.  Om meer diepte en beleving te creeëren heb ik ervoor gekozen om ook een mooi boompje te planten. Eerst was het mijn idee om een krentenboompje te planten, maar die stond  al aan de zijkant van het huis. Ook is het goed om te weten dat een krentenboom in de herfst al vroeg zijn blad verliest. Na lang zoeken naar kleine bomen kwam ik de sierappel ‘Malus Evereste’ tegen. Deze krijgt mooie bloesems in het voorjaar, wat goed voor de bijen is en in het najaar krijgt hij mooie rode kleine vruchtjes die tot in de winter blijven hangen. We hopen ook dat de vogeltjes dit als voeding gaan gebruiken, maar we hebben ze er helaas nog niet van zien eten. Verder hebben we gekozen voor een meerstammige variant, zodat er een speelser effect ontstaat. Deze sierappel kan uitgroeien tot een boom van 5-6m en is vrij van meeldauw en schurft. Als de boom wat groter is zal hij ook meer schaduw creeëren. Dit is wel fijn in de steeds warmere zomer in Nederland.

In het najaar zijn we gestart met de aanplant van de tuin. In oktober heben we de meerstammige sierappel gekocht bij Betuwe Bomen. We hebben gekozen voor een boom van 1,75-2,00m, omdat we deze boom nog zelf kunnen planten. De boom werd geleverd in een kluit en niet in een pot. De kluit was al erg zwaar, een groter boom hadden we daarom ook niet meer zelf kunnen planten. De bodem in onze voortuin is erg arm, omdat hij jarenlang afgedekt is met worteldoek en grind. De bodem rond de boom hebben we verbeterd met Vivimus bodemverbeteraar. Voor de rest van de tuin hebben we bemeste tuinaarde gebruikt en door de grond heen gemengd. In het voorjaar gaan we gratis compost halen bij de milieustraat in het dorp, om de bodem nog verder te verbeteren. Zodat de planten de beste start krijgen!

In november zijn de vaste planten en grassen online gekocht bij de Tuinplantenwinkel. We hadden hier nog geen ervaringen mee, maar het is zeker goed bevallen. De planten zijn voor een goede prijs te koop en worden binnen een week gratis geleverd. Alle planten werden geleverd en er zaten geen slechte planten bij. Ik ben dus tevreden en ga dit vaker proberen, als ik geen tijd heb om naar de kweker of tuincentrum te rijden.

Het schapenhekje hebben we gekocht bij Adéquat. De website van adéquat is heel duidelijk en informatief. Hier staat eigenlijk alles op wat je wilt weten over de producten en hoe de hekjes geplaatst moet worden. Voor het schapenhekje hebben we kozen voor een latafstand van 6 cm en een hoogte van 1m. Eerst twijfelde ik over 8 cm latafstand, maar voor mijn gevoel creeërde dit nog te weinig afscheiding met de straat.

Het resultaat

We zijn erg blij met de indeling en de gekozen materialen. Het is gelukt om een oprit te creeëren, maar met behoud van zo veel mogelijk tuin. In de volgende post zal ik meer vertellen over de aanplanting van de tuin en meer beelden laten zien van de bloementuin in bloei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.